Les idées diluviennes

Σάββατο, Οκτωβρίου 08, 2005

Pause

Η Κική καταφέρνει πάντα να ψαρεύει τα καλύτερα κείμενα στο διαδίκτυο και να μοιράζεται τα πιο όμορφα αποσπάσματα από τα βιβλία που διαβάζει ανά δεκάδες. Εδώ πιο κάτω θα βρείτε μια ιστοριούλα που βρήκε η αγαπημένα δημοσιογραφίνα μου (τη Χούκλη είπαμε θα τη φας!!!)...

«Ένας καθηγητής φιλοσοφίας μπήκε μια μέρα στην τάξη κρατώντας ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει πήρε από την χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Όταν το βάζο γέμισε τους ρώτησε: «Είναι γεμάτο το βάζο;» και οι μαθητές απάντησαν «ναι είναι γεμάτο». Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει πήρε από την χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο. Το κούνησε λίγο και τα βοτσαλάκια κύλησαν και γέμισαν τα κενά ανάμεσα στις μεγαλύτερες πέτρες. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο τους ξαναρώτησε: «Είναι γεμάτο το βάζο;» Οι μαθητές γέλασαν και απάντησαν «Ναι είναι γεμάτο». Αυτός και πάλι χωρίς να μιλήσει πήρε από την χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά που είχαν μείνει. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο τους ξαναρώτησε: ”Είναι γεμάτο το βάζο;» Οι μαθητές δίστασαν λίγο αυτή τη φορά αλλά απάντησαν «Ναι είναι γεμάτο» Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να πει κουβέντα πήρε από την χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Το υγρό γέμισε όλα τα υπόλοιπα κενά του βάζου. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο τους ρώτησε «είναι γεμάτο το βάζο;» οι μαθητές γέλασαν και αυτή τη φορά απάντησαν με σιγουριά «ναι είναι γεμάτο.» Τώρα θέλω να θεωρήσετε λέει ο καθηγητής ότι αυτό το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή σας όπως η οικογένεια, ο σύντροφος σας, τα παιδιά σας, οι καλοί σας φίλοι, η υγεία σας. Οι πέτρες αντιστοιχούν στα πιο σημαντικά, τόσο σημαντικά που αν τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη. Τα βοτσαλάκια είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας όπως οι σπουδές, η εργασία, το σπίτι, το αυτοκίνητο. Αν αυτά βάλετε πρώτα στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά δηλαδή στη ζωή σας. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα πιο μικρά πράγματα της ζωής σας. Αν βάλεις πρώτα την άμμο στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τα βότσαλα ούτε για τις πέτρες. Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και ενέργεια για μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποιά είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τον σύντροφό σας, χαρείτε τους φίλους σας, προσέξτε την υγεία σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι και το αυτοκίνητό σας, να πληρώσετε το δήμο και το τηλέφωνο. Όμως φροντίστε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητές σας. Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε η μπύρα τι αντιπροσωπεύει; Ο καθηγητής γέλασε και είπε: «Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω. Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία κάθε φορά πόσο στριμωγμένος είσαι. Αυτό που πάντα πρέπει να ξέρεις είναι ότι πάντα υπάρχει χώρος για δύο μπυρίτσες.»

Αν δε σας αρέσει η μπύρα, διαλέξτε το ποτό ή κοκτέηλ που σας φτιάχνει όμορφα κεφάλι! ;)

Αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα... να μπουν όλα σε μια σειρά. Να βρω τις προτεραιότητες μου και χρόνο. Θα σας επισκέπτομαι αλλά εδώ θα υπάρξει στασιμότητα. Γεια χαρά και να 'στε καλά! :)

--------------------oOo--------------------

11 Comments:

Anonymous ianus said...

Pause... Παυση. Ετσι πρεπει. Για τα καλα πραγματα δεν υπαρχει πραγματικο τελος. Μονο παυσεις.

Οκτωβρίου 09, 2005 7:50 π.μ.  
Blogger scorpina said...

Το έχω ξαναδιαβάσει, αλλά όσες φορές και αν το διαβάσω, με κάνει πάντα να χαμογελάω....

Τις μπύρες τις αγνοώ....

Τα υπόλοιπα, είναι πολύ σωστά τοποθετημένα...
Στην εποχή μας έχουμε χάσει τη σωστή σειρά των προτεραιτήτων....Η πυραμίδα του Maslow έχει αναποδογυριστεί και δε νοιαζόμαστε.....Κρίμα....

Οκτωβρίου 10, 2005 1:57 π.μ.  
Blogger Darthiir the Abban said...

Εμ σκορπίνα μου κανονικά δεν θα έπρεπε να αγνοείς ΟΥΤΕ τις μπύρες. Γιατί αυτό είναι το νόημα, ΟΛΑ χρειάζονται.

Όλα στην δόση τους και στην ώρα τους.

Οκτωβρίου 11, 2005 2:39 π.μ.  
Blogger scorpina said...

Ο καθείς κάνει τις επιλογές του Darthiir μου...

Δε νομίζω οτι το μεδούλι της ιστορίας είναι οι μπύρες πάντως....

Η σημαντικότητα των παραγμάτων: τι πρέπει να μας απασχολέι και τι όχι...

Εσυ, πάντως φίλε μου, απόδειξες οτι είσαι σπαθί....Σου βγάζω το καπέλο....

Οκτωβρίου 11, 2005 4:01 π.μ.  
Blogger Darthiir the Abban said...

Σκορπίνα μου το νόημα είναι ότι όλα έχουν την σημαντικότητά τους αλλά στην ώρα τους και συνεπώς δεν πρέπει να τα αγνοούμε γιατί αν λείπει κάτι, τότε υπάρχει πάντα κενός χώρος. Ακόμα και οι μπύρες γεμίζουν κάποιο κενό που αλλοιώς δεν γεμίζει.

Μηδένα πρό του τέλους μακάριζε.

Οκτωβρίου 11, 2005 12:07 μ.μ.  
Blogger Mourning Blade said...

παύση....που σημαίνει "να θυμηθείς να μας ξανάρθεις"....

Οκτωβρίου 13, 2005 11:15 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

τελικά, αν εισαι καλοπροαιρετος μπορεις να βρεις σοφια και σε ενα ανοητο chain letter, οπως ειναι το παραπανω (εγω δεν ειμαι)

Οκτωβρίου 17, 2005 1:49 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αναστασούλα μου, πάντα με την καλή κουβέντα στο στόμα!!!

Ως προς την (κάθε) Χούκλη, το θέμα δεν είναι να τη φάω εγώ αλλά να τρώμε μαζί από τα ίδια (χρυσά χεχεχε) κουτάλια!

συνέχισε να γράφεις και ας μην δημοσιεύεις(συχνά είναι καλύτερα τα γραφόμενα-όσο κι αν ζητούν απελευθέρωση-να μένουν κρυμμένα/κλειδωμένα στο συρτάρι)

φιλιά πολλά!
KiKi

Οκτωβρίου 18, 2005 2:29 μ.μ.  
Blogger Pegasus said...

Kikh mou, sou euxomai na trwte oloi me platinenia koutalia!

Scorpina kai Darthiir, ta onomata sas einai synwnyma me thn isorropoia... etsi toulaxiston diakrynw apo osa grafete! :)

Ianus kai Mourning Blade, mono mia paush einai! ;)

Anwnyme, otan 8eloume na eimaste kakoproairetoi, kalo einai na exoume kai antera gia na to kanoume! Esy blepw den exeis afou ypografeis anwnymos.

Οκτωβρίου 18, 2005 4:45 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Την είχα διαβάσει στο παρελθόν αυτήν την ιστορία. Είναι όντως υπέροχη, αλλά το θέμα είναι, όταν είσαι μόνος σου, χωρίς παρέα και έχεις μαλώσει και με τον καλύτερο σου φίλο, τη δεύτερη μπύρα ποιος θα την πιεί;

Οκτωβρίου 19, 2005 5:13 μ.μ.  
Blogger Marilina said...

πολύ όμορφο.......

αγαπημένε μπλακ περλ, η πέτρα είναι ο φίλος μας, όχι ένας συγκεκριμένος, αλλά ένα πρόσωπο με το οποίο έχω φιλία. ή θα αποκατασταθεί το προβλημα με τον φίλο, ή θα τον αντικαταστήσει άλλος. δε γίνεται αλλιώς.

Οκτωβρίου 22, 2005 6:32 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home